|  Blog   |  Ο φόβος της Αποτυχίας
Ο φόβος της Αποτυχίας

Ο φόβος της Αποτυχίας

Ανάμεσα στους τρεις μεγαλύτερους φόβους του ανθρώπου την πρώτη θέση καταλαμβάνει ο φόβος της Αποτυχίας. Ναι, είναι πάνω από τον φόβο για τον θάνατο!
Αλήθεια, ποια είναι η ερμηνεία που δίνεις στην λέξη αποτυχία;
Είναι για σένα ένα καταστροφικό αποτέλεσμα ή αποτελεί μία απαραίτητη διαδικασία για να φτάσεις στην επιτυχία; Μία διαδικασία που θα σε κάνει πιο σοφό, πιο δυνατό!
Κάθε λέξη ή έννοια, από μόνη της, από μόνη της δεν έχει καμία επίδραση επάνω σου, ούτε αρνητική, ούτε θετική. Η ερμηνεία που προσδίδεις στην λέξη αυτή, είναι που θα την κάνει να έχει θετική ή αρνητική επίδραση επάνω σου.
Αυτό ισχύει και με την αποτυχία.
Όποτε νιώθεις ότι απέτυχες, ρώτησε τον εαυτό σου: ‘’μήπως θα πρέπει να αλλάξω την προσέγγισή μου στον τρόπο που προσπάθησα να πετύχω τον στόχο μου; Τι καλό μπορώ να κερδίσω μέσα από αυτήν την εμπειρία; Ο στόχος μου είναι πραγματικά δικός μου, ή είναι του πατέρα/μητέρας μου, ή της κοινωνίας; Ποιο είναι το χειρότερο σενάριο που θα συμβεί αν αποτύχω; Αξίζει να προσπαθήσω; ’’
Πίσω από τον φόβο της Αποτυχίας κρύβεται ο φόβος της αρνητικής κριτικής. Αν δεν είχαμε να αντιμετωπίσουμε την κριτική των άλλων, δεν θα υπήρχε λόγος να φοβόμαστε την αποτυχία.
Ο καταξιωμένος ψυχολόγος Γουίλιαμ Τζέιμς αναφέρει ότι «το βαθύτερο αξίωμα στην ανθρώπινη φύση είναι η βουλιμία για αναγνώριση»! Προσέξτε τα λόγια του…δεν μιλά για επιθυμία ή λαχτάρα, αλλά για βουλιμία για αναγνώριση!
Η ανάγκη μας να τραβάμε την προσοχή και να δείχνουμε σπουδαίοι είναι γενετήσια ανάγκη! Και για να γευτούμε την αναγνώριση, υποχρεωτικά πρέπει να νικήσουμε τον φόβο της αποτυχίας!
Κάθε φορά που νιώθεις «αποτυχημένος», αναλογίσου ότι η πνευματική σου πλευρά, σου στέλνει το μήνυμα ότι υπάρχει ένα ανώτερο σχέδιο για σένα. Μην βγάζεις βιαστικά συμπεράσματα και δώσε λίγο χρόνο μπαίνοντας στην θέση του παρατηρητή. Ο Θεός σου έδωσε μοναδικά ταλέντα. Ανακάλυψέ τα…Αξιοποίησέ τα!!!
Κάνε μία λίστα με τα θετικά σου στοιχεία και εστίασε σε αυτά.
Βάλε στόχο να γίνεσαι κάθε μέρα και καλύτερος.
Ένα σύνηθες σφάλμα που κάνουν οι περισσότεροι άνθρωποι, είναι να κατηγορούν τον εαυτό τους για μία αποτυχία τους και να τον χαρακτηρίζουν άχρηστο, ανίκανο, βλάκα, τεμπέλη, ανεπαρκή κοκ. Δεν μπορούν να αντιληφθούν ότι αυτό που ευθύνεται, είναι το μέσο που χρησιμοποίησαν για να πετύχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. πχ. Το πλάνο δράσης τους, η στρατηγική τους, η συμπεριφορά τους, η προσπάθεια τους, η επιλογή τους.
Αναγνωρίζοντας το μέσο, ως υπεύθυνο για την αποτυχία μας, έχουμε τη δυνατότητα να οδηγηθούμε στη λύση, σε αντίθεση με την προηγούμενη προσέγγιση να κατηγορούμε τους εαυτούς μας, όπου μας εγκλωβίζει στο πρόβλημα. Και η λύση είναι να βελτιώσουμε το πλάνο δράσης μας, να αλλάξουμε την στρατηγική μας, να εντείνουμε την προσπάθεια μας, να αλλάξουμε την συμπεριφορά μας, να αλλάξουμε συνήθειες, κοκ.
Διάβασε ιστορίες και αυτοβιογραφίες διάσημων ‘’αποτυχημένων’’. Η ”αποτυχία” είναι μία μορφή ανατροφοδότησης. Τα λάθη είναι ουσιαστικής σημασίας για την μακροπρόθεσμη επιτυχία.
Ενστερνίσου το γεγονός ότι η επιτυχία έρχεται χτίζοντας σταδιακά μία στάση πετυχημένου, έχοντας ως όπλα την αυτογνωσία, την πίστη, την αυτοπειθαρχεία, την καθημερινή σου πρόοδο, τη δράση, την υπομονή, την επιμονή και την ανάληψη ρίσκων. Αν αποκτήσεις αυτά τα εφόδια, τότε η επιτυχία σου, είναι απλά θέμα χρόνου.
Άσκηση:
Κατάγραψε μία «αποτυχία» σου.
Τί σου δίδαξε;
Ποια διαφορετική ερμηνεία μπορείς να της δώσεις;
Τι μπορείς να αλλάξεις-βελτιώσεις την επόμενη φορά, προκειμένου να πετύχεις το επιθυμητό αποτέλεσμα;
🦋 Share your dreams with me…

Δημήτρης Τσέλιος.

(30) 6977032676
info@dimitristselios.gr

  0
   0
   Το καλάθι σας
   Το καλάθι είναι άδειοΕπιστροφή στο κατάστημα