Δημήτρης Τσέλιος.
Life & Business Strategist
Τι είναι το Mentoring.
Το mentoring είναι μια σχέση συνεργασίας μεταξύ δύο ατόμων, η οποία επιτρέπει την ανταλλαγή εμπειριών, απόψεων, πληροφοριών και πρακτικών συμβουλών για ένα συγκεκριμένο τομέα απασχόλησης ή δραστηριότητας.
Είναι μια σχέση που ενδυναμώνει και αναπτύσσει το συναίσθημα της αυτοπεποίθησης, ενισχύοντας τις επαγγελματικές και προσωπικές δεξιότητες και των δύο μερών.
Το mentoring χρησιμοποιείται για να βοηθήσει στην ανάπτυξη και εξέλιξη των ατόμων και διαρκεί για καθορισμένη χρονική περίοδο.
Το mentoring προϋποθέτει τη θέληση και από την πλευρά του μέντορα (mentor) και από την πλευρά του καθοδηγούμενου/ης (mentee) για την ανάπτυξη και συνεχή καλλιέργεια μιας σχέσης καλής επικοινωνίας, εμπιστοσύνης και σεβασμού με αθροιστικά θετικά αποτελέσματα.
Το mentoring προτείνει πρακτικές συμβουλές που απομυθοποιούν τις δυσκολίες και δημιουργούν συνθήκες ανάπτυξης και προόδου. Το mentoring είναι εμπιστευτικό, συνεργατικό και βοηθητικό.
Τι δεν είναι το Mentoring.
Το mentoring όμως δεν είναι μια φιλική σχέση η οποία εστιάζει στην προσωπική ανάπτυξη του ενός ή του άλλου μέρους της σχέσης ανάλογα με τις συνθήκες ούτε μια σχέση η οποία εστιάζει σε ανάπτυξη εκπαιδευτικών δεξιοτήτων και τεχνικών, όπου ο mentor, έχει τον έλεγχο της διαδικασίας.
Το mentoring δεν επιβάλλει απόψεις και λύσεις. Εντοπίζει και προτείνει από κοινού!
Το mentoring δεν αξιολογεί, δε συγκρίνει, δεν εκπαιδεύει.
Ο ρόλος του Mentee.
Ο Mentee οφείλει :
- να ακούει
- να μοιράζεται σκέψεις
- να είναι δεκτικός σε νέες και διαφορετικές προοπτικές που του ανοίγονται
- να παίρνει την ευθύνη της δικής του ανάπτυξης και της διαδικασίας του mentoring
- να αναθεωρεί και να “ενδοσκοπεί”
- να είναι δεσμευμένος στη διαδικασία
Οφέλη για τον Μentee.
Μέσα από τη διαδικασία του mentoring δίνεται η ευκαιρία στον mentee:
- Να αναπτύξει τις επικοινωνιακές και κοινωνικές του δεξιότητες
- Να διερευνήσει νέες προοπτικές
- Να προσδιορίσει τομείς ανάπτυξης
- Να βελτιώσει την αυτοπεποίθησή του
- Να διευρύνει το προσωπικό δίκτυο επαφών του
- Να δημιουργήσει προοπτικές επιχειρηματικής ανάπτυξης και προόδου
- Να αποκτήσει νέες γνώσεις και δεξιότητες
Ποια είναι η διαφορά μεταξύ mentoring και coaching.
Οι όροι του mentoring και του coaching έχουν έρθει στο επιχειρηματικό προσκήνιο πολύ έντονα τα τελευταία χρόνια, και αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο. Με την καθοδήγηση και την βοήθεια ενός έμπειρου επαγγελματία, κάποιος μπορεί να αποκτήσει νέες δυνατότητες και προοπτικές που πριν δεν φανταζόταν καν. Πολλές φορές όμως, επικρατεί σύγχυση, για το τι σημαίνει ακριβώς το mentoring και τι το coaching. Πολύ συχνά δε, αυτές οι έννοιες ταυτίζονται από κάποιους που πιστεύουν λανθασμένα πως το mentoring και το coaching είναι το ίδιο.
Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι τόσο το mentoring όσο και το coaching είναι εξίσου σημαντικές πηγές γνώσης και εμπειρίας, απλά διαφέρουν στον τρόπο που προσεγγίζουν την διάδοση της γνώσης και την βελτίωση του ατόμου.
Διαφορά #Νο1: Προσέγγιση
Το mentoring δίνει βαρύτητα στην σχέση μεταξύ μέντορα και mentee ενώ το coaching δίνει βαρύτητα στην ολοκλήρωση έργων.
Εάν κάποιος επιλέξει το mentoring, θα έχει την δυνατότητα μέσα από την προσωπική σχέση του με τον mentor, να μάθει και να αποκτήσει δεξιότητες, μέσα ένα προστατευμένο περιβάλλον που θα του το εξασφαλίζουν οι γνώσεις και η εμπειρία του μέντορα.
Με το coaching γίνετε εστίαση σε συγκεκριμένα θέματα και αποτελέσματα και πως αυτά μπορούν να επιτευχθούν.
Διαφορά #Νο2: Χρόνος
Το mentoring για να είναι επιτυχημένο πρέπει είναι μακροπρόθεσμο, αφού ένα βασικό στοιχείο του είναι η δημιουργία μιας σχέσης εμπιστοσύνης και κατανόησης μεταξύ μέντορα και mentee.
Αντιθέτως, το coaching μπορεί να ολοκληρωθεί όταν επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί. Το coaching μπορεί να διαρκέσει ακόμα και μερικές συνεδρίες.
Διαφορά #Νο3: Αποτελέσματα
Κύριος στόχος του mentoring είναι η σταδιακή βελτίωση και συνολική ανάπτυξη του ατόμου, τόσο κατά την διάρκεια του mentoring, όσο και κατά την υπόλοιπη επαγγελματική πορεία του.
Το coaching είναι βασισμένο στις επιδόσεις του ατόμου σε κάποιες συγκεκριμένες εργασίες και δεξιότητες που μόλις τις μάθει και βελτιωθεί, ο coach δεν είναι πλέον απαραίτητος.
Διαφορά #Νο4: Σχεδιασμός
Το mentoring βασίζεται σε ένα στρατηγικά επιλεγμένο σχεδιασμό, που σταδιακά θα δημιουργήσει την σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ μέντορα και mentee, και θα καθοδηγήσει τον δεύτερο.
Το coaching με την δημιουργία ενός απλού σχεδιασμού, μπορεί να ξεκινήσει άμεσα.