Συχνές Ερωτήσεις.
Απαντήσεις στα σημαντικότερα ερωτήματα!
Ποιοι είναι κάποιοι συνηθισμένοι λόγοι που οδηγούν κάποιον να ζητήσει την συνεργασία ενός coach?
Ένα άτομο ή μια ομάδα μπορεί να επιλέξει να συνεργαστεί με έναν προπονητή για πολλούς λόγους, κάποιοι από τους οποίους είναι οι εξής:
- Όταν κάτι επείγον ή συναρπαστικό είναι προ των πυλών (μια πρόκληση, ένας στόχος ή μια σημαντική ευκαιρία)
- Όταν νιώθουμε πως υπάρχει κάποιο κενό στη γνώση, στις δεξιότητες μας, στη εμπιστοσύνη του εαυτού μας ή στην πληροφορία
- Όταν υπάρχει η επιθυμία να επιταχυνθούν αποτελέσματα
- Όταν παρατηρούμε έλλειψη σαφήνειας σε επιλογές που πρέπει να παρθούν
- Όταν η επιτυχία έχει αρχίσει να γίνεται κάπως προβληματική
- Όταν βλέπουμε πως η ισορροπία είτε στο προσωπικό, είτε στον επαγγελματικό τομέα αρχίζει να χάνεται, δημιουργώντας ανεπιθύμητες συνέπειες
- Όταν χρειάζεται να προσδιορίσουμε τα ¨δυνατά¨ μας σημεία και πως θα τα αξιοποιήσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα
- Όταν βρισκόμαστε μπροστά σε ένα αδιέξοδο και θέλουμε να αφαιρέσουμε τα εμπόδια του παρόντος στοχεύοντας στο μέλλον με επιτυχία
Πώς γίνεται η διαδικασία;
Το coaching συνήθως αρχίζει με μια προσωπική συνέντευξη (είτε πρόσωπο με πρόσωπο είτε εξ’ αποστάσεως) για να αξιολογήσει τις τρέχουσες ευκαιρίες και προκλήσεις του ατόμου ή της επιχείρησης, να καθορίσει το πεδίο της σχέσης, να προσδιορίσει τις προτεραιότητες για δράση και να καθορίσει συγκεκριμένα επιθυμητά αποτελέσματα. Οι επακόλουθες συνεδρίες coaching μπορούν να διεξαχθούν προσωπικά ή εξ’ αποστάσεως (skype,τηλεφωνικά, ακόμα και με e-mail), με κάθε συνεδρία να διαρκεί μια προκαθορισμένη χρονική περίοδο. Μεταξύ των προγραμματισμένων συνεδριών coaching, το άτομο μπορεί να κληθεί να ολοκληρώσει συγκεκριμένες ενέργειες που υποστηρίζουν ( την επίτευξη των προσωπικών προτεραιοτήτων του ατόμου. Ο coach μπορεί να παρέχει πρόσθετες πληροφορίες με τη μορφή σχετικών άρθρων, checklists, αξιολογήσεων ή μοντέλων που υποστηρίζουν τις σκέψεις και τις ενέργειες του ατόμου ή της επιχείρησης. Το πλήθος των συνεδριών σε μια coaching σχέση, ποικίλλει ανάλογα με τις ανάγκες και τις προτιμήσεις.
Τι είναι το επαγγελματικό Coaching;
Το Coaching ορίζεται σαν μια δημιουργική και αναπτυσσόμενη συνεργασία με πελάτες, η οποία τους εμπνέει να μεγιστοποιήσουν το προσωπικό και επαγγελματικό δυναμικό τους, το οποίο είναι εξαιρετικά σημαντικό στο σημερινό αβέβαιο και πολύπλοκο περιβάλλον. Οι Coaches αποδέχονται τον πελάτη σαν «ειδικό» στην ζωή του και την εργασία του και πιστεύουν ότι κάθε πελάτης είναι παραγωγικός, με ικανότητες και ολοκληρωμένος. Πάνω σε αυτή την θεμελιώδη παραδοχή η ευθύνη του Coach είναι:
- Να ανακαλύψει, διευκρινίσει και να θέσει σε τροχιά αυτό που θέλει ο πελάτης να πετύχει.
- Να ενθαρρύνει τον πελάτη να γνωρίσει τον εαυτό του
- Να εκμαιεύσει («μαιευτική μέθοδος» του Σωκράτη) από τον πελάτη την γέννηση λύσεων και στρατηγικών
- Να διατηρήσει τον πελάτη αξιόπιστο και υπεύθυνο
Αυτή η διαδικασία βοηθά σημαντικά τους πελάτες να βελτιώσουν το προφίλ τους στην εργασία και την ζωή καθώς βελτιώσουν τις ηγετικές τους δεξιότητές και να ξεκλειδώνουν το δυναμικό τους.
Πώς μπορείς να αποφασίσεις αν το Coaching είναι κατάλληλο για εσένα;
Για να αποφασίσεις αν εσύ προσωπικά ή η εταιρεία σου μπορεί να ωφεληθεί από το Coaching, ξεκίνα συνοψίζοντας αυτά που περιμένεις να εκπληρωθούν από αυτό.
Όταν ένα άτομο ή μια επιχείρηση έχει μια αρκετά ξεκάθαρη ιδέα του επιθυμητού αποτελέσματος, η Coaching συνεργασία, μπορεί να είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για το πώς θα επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα με μεγαλύτερη ευκολία.
Καθώς το Coaching είναι από ορισμού του μια συνεργασία, ρώτα τον εαυτό σου κατά πόσο η συνεργασία, άλλες απόψεις ή νέες προοπτικές έχουν αξία για σένα. Επίσης ρώτα τον εαυτό σου κατά πόσο εσύ ή η επιχείρησή σου, είστε έτοιμοι να αφιερώσετε χρόνο και ενέργεια για να κάνετε πραγματικές αλλαγές. Αν η απάντηση στα παραπάνω είναι ΝΑΙ, το Coaching μπορεί είναι ένας ωφέλιμος τρόπος για βελτίωση και ανάπτυξη.
Πώς το Coaching διαφέρει από άλλες επαγγελματικές υπηρεσίες ανάπτυξης;
Το επαγγελματικό Coaching επικεντρώνεται στο να θέσει στόχους, να δημιουργήσει αποτελέσματα και να διαχειριστεί την προσωπική αλλαγή. Είναι απαραίτητο να καταλάβουμε την διαφορά τους με τις άλλες ατομικές ή οργανωμένες υπηρεσίες ανάπτυξης – στήριξης.
Ψυχοθεραπεία: Ασχολείται με τα ψυχικά τραύματα, την δυσλειτουργία και τις συγκρούσεις του ατόμου στις σχέσεις του. Το επίκεντρο της είναι συχνά η επίλυση των δυσκολιών που προκύπτουν από το παρελθόν και παρεμποδίζουν τη συναισθηματική λειτουργία ενός ατόμου στο παρόν, η βελτίωση της συνολικής ψυχολογικής λειτουργίας και η αντιμετώπιση του παρόντος με πιο συναισθηματικά υγιείς τρόπους.
Αντίθετα το Coaching εστιάζει στο μέλλον. Το Coaching υποστηρίζει την προσωπική ή επαγγελματική ανάπτυξη βασιζόμενο στην αυτό-κινούμενη (από το άτομο) αλλαγή, επιδιώκοντας συγκεκριμένα αποτελέσματα με δυνατότητα δράσης. Αυτά τα αποτελέσματα συνδέονται με την προσωπική ή επαγγελματική επιτυχία.. Και επειδή τα θετικά συναισθήματα-κίνητρα είναι το φυσικό επακόλουθο του Coaching, η βασική του εστίαση είναι στην δημιουργία-μέσω αυτών-ενεργητικής στρατηγικής για την επιτυχία συγκεκριμένων στόχων στην προσωπική ζωή ή στον επαγγελματικό τομέα. Η έμφαση σε μια σχέση Coaching είναι στην δράση, στην ευθύνη και στην επιμονή της ακολουθίας ανάπτυξης.
Συμβουλευτική: Τα άτομα ή οι οργανισμοί διατηρούν συμβούλους για να βοηθηθούν από την εμπειρία τους. Αν και οι συμβουλευτικές προσεγγίσεις ποικίλουν πολύ, η βασική υπόθεση είναι ότι ο σύμβουλος θα διαγνώσει τα προβλήματα, θα τα ορίσει και μερικές φορές, θα εφαρμόσει λύσεις. Αντίθετα στο Coaching η αξίωση είναι ότι τα άτομα ή οι ομάδες είναι ικανά για να δημιουργήσουν τις δικές τους λύσεις στα προβλήματα-μαζί με την υποστήριξη του Coach- μέσα από προσεγγίσεις και πλαίσια που βασίζονται στην ανακάλυψη.
Mentoring (καθοδήγηση): ο Μέντορας είναι ένας «ειδικός» που παρέχει σοφία και καθοδήγηση βασισμένες στις δικές του εμπειρίες. Το Mentoring μπορεί να περιλαμβάνει, πληροφόρηση, συμβουλευτική και Coaching. Η διαδικασία του Coaching δεν εμπεριέχει πληροφόρηση ή συμβουλευτική αλλά αντίθετα εστιάζει στο να θέσουν και να κατακτήσουν τους δικούς τους στόχους τα άτομα ή οι ομάδες ατόμων.
Εκπαίδευση (Training): Τα προγράμματα εκπαίδευσης βασίζονται στους στόχους που έχουν τεθεί από τον προπονητή ή εκπαιδευτή. Αν και οι στόχοι εδώ είναι διευκρινισμένοι, στο Coaching έχουν τεθεί από τα άτομα ή τις ομάδες που συμμετέχουν στην διαδικασία και σε συνεργασία με τον Coach. Η εκπαίδευση επίσης προϋποθέτει έναν γραμμικό τρόπο μάθησης που ταυτίζεται με το καθορισμένο πρόγραμμα σπουδών και την διδακτέα ύλη. Αντίθετα το Coaching είναι λιγότερο γραμμικό και χωρίς καθορισμένο πρόγραμμα.
Αθλητική ανάπτυξη (Athletic Development): Αν και οι όροι Coach (προπονητής) και Coaching (προπονητική) είναι δανεισμένοι από τον κόσμο των σπορ, το επαγγελματικό Coaching διαφέρει από το Sport Coaching. Ο προπονητής αθλημάτων είναι συνήθως ένας ειδικός στο άθλημα που καθοδηγεί και κατευθύνει την συμπεριφορά-τακτική των ατόμων ή των ομάδων στηριζόμενος στην μεγάλη του εμπειρία και γνώση. Αν και ο Coach έχει αυτές τις ιδιότητες, στο Coaching η εμπειρία και η γνώση των ατόμων ή των ομάδων είναι αυτές που καθορίζουν τις κατευθύνσεις. Επιπροσθέτως το επαγγελματικό Coaching, σε αντίθεση με το Sport Coaching δεν εστιάζει σε συμπεριφορές που εκτελούνται κακώς ή λανθασμένα. Αντ’ αυτού, η εστίαση είναι πάνω στην αναγνώριση της ευκαιρίας για ανάπτυξη βασισμένη στις δυνάμεις και τις ικανότητες του ατόμου ή των ομάδων.
Ποιος είναι ο ρόλος του coach και ποιος του coachee μέσα στη σχέση;
Η σχέση coach-coachee περιγράφεται καλύτερα ως μία εταιρική σχέση στην οποία και οι δύο πλευρές συνεργάζονται για να φτάσουν σ’ ένα συμφωνημένο προορισμό. Μία τέτοια σχέση βασίζεται στην αλληλεγγύη και την εμπιστοσύνη. Ωστόσο, η σχέση δεν είναι ισότιμη. Ο coach έχει τον έλεγχο και την ευθύνη για τον καθορισμό των βασικών κανόνων, την αξιολόγηση και την πρόοδο του coachee. Ο coachee, απ’ την άλλη μεριά, πρέπει να δεσμευτεί ότι θα εργάζεται για την πρόοδό του με συνέπεια.
Σύμφωνα με την Woerkom (2010) στην ερευνά της με τίτλο “The Relationship between Coach and Coachee: A Crucial Factor for Coaching Effectiveness”εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στην αποτελεσματικότητα του coaching παίζει η σχέση που έχει ο coachee με τον coach. Μια αμιγώς τυπική μονομερής σχέση βοήθειας είναι λιγότερο αποτελεσματική από μια αμοιβαία σχέση στην οποία υπάρχει βαθύτερη προσωπική σχέση μεταξύ του coach και του coachee.
Συμβουλές για να επιλέξετε έναν Coach
Όταν ψάχνετε να προσλάβετε Coach, λάβετε υπόψη σας τα παρακάτω.
- Εκπαιδεύστε τον εαυτό σας για το Coaching. Χιλιάδες άρθρα έχουν γραφτεί για το Coaching τα τελευταία χρόνια
- Η ιστοσελίδα του HCCMA φιλοξενεί ερευνητικά άρθρα, μελέτες περιπτώσεων, περιοδικά και πολλά άλλα. Γνωρίστε τους στόχους σας για να συνεργαστείτε με έναν προπονητή.
- Δώστε συνεντεύξεις σε τρεις Coaches πριν αποφασίσετε για ένα. Ρωτήστε το καθένα για την εμπειρία, τα προσόντα και τις δεξιότητές του.
- Θυμηθείτε, το Coaching είναι μια σημαντική σχέση συνεργασίας. Βεβαιωθείτε ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ σας και του Coach που επιλέγετε.
Ερωτήσεις για να γνωρίσετε έναν Coach
Όταν ψάχνετε να προσλάβετε Coach, λάβετε υπόψη σας τα παρακάτω.
- Είστε μέλος κάποιου Συλλόγου; Έχετε ένα Πιστοποιητικό σαν Coach; (πόσες ώρες και από ποιόν φορέα)
- Ποια είναι η εμπειρία σας σαν Coach (αριθμός ατόμων που εκπαιδεύτηκαν, χρόνια εμπειρίας, τύποι Coaching πχ Life Coash, Business Coach που έχετε ασχοληθεί);
- Έχετε κάποια ειδική εκπαίδευση που να έχει σχέση με το Coaching (αναγνωρισμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα από κάποιο φορέα, εκπαίδευση σε ομάδες, σε δεξιότητες συμβουλευτικής, mentoring, management, άλλη εκπαίδευση ειδικά για Coach κ.λπ.);
- Ποια είναι η ειδικότητα Coaching ή οι περιοχές στις οποίες εργάζεστε πιο συχνά;
- Με ποιους τύπους επιχειρήσεων εργάζεστε πιο συχνά; Και σε ποια επίπεδα (στελέχη, ανώτατη διοίκηση, μεσαία διοίκηση κ.λπ.);
- Ποια είναι η φιλοσοφία σας για το Coaching;
- Έχετε πιστοποιημένα τεστ αξιολόγησης;
- Ποιες είναι μερικές από τις ιστορίες επιτυχίας της σταδιοδρομίας σας (συγκεκριμένα παραδείγματα ατόμων που πέτυχαν ως αποτέλεσμα του Coaching);
Πώς μπορεί να μετρηθεί ο βαθμός επιτυχίας μιας coaching συνεδρίας;
Μπορεί να υπάρξει μέτρηση με δύο διαφορετικούς τρόπους: εξωτερικούς δείκτες απόδοσης και εσωτερικούς δείκτες επιτυχίας. Στην ιδανική περίπτωση, αυτοί οι δύο δείκτες συνυπάρχουν.
Παραδείγματα εξωτερικών μέτρων περιλαμβάνουν την επίτευξη των στόχων που καθορίστηκαν στην αρχή της σχέσης coaching, την αύξηση των εσόδων / εσόδων, την εξασφάλιση προώθησης, την ανάδραση απόδοσης που λαμβάνεται από ένα δείγμα των συστατικών στοιχείων του ατόμου (π.χ. άμεσες αναφορές, συναδέλφους, πελάτες, αφεντικό , ο ίδιος), δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα ή / και επιχειρηματικής απόδοσης (π.χ. παραγωγικότητα, μέτρα απόδοσης). Τα εξωτερικά μέτρα που θα επιλεγούν θα πρέπει να είναι πράγματα που το άτομο έχει ήδη μετρήσει και έχει κάποια ικανότητα να επηρεάζει άμεσα.
Παραδείγματα εσωτερικών μέτρων περιλαμβάνουν αυτό-αξιολογήσεις που μπορούν να χορηγηθούν αρχικά και σε τακτά χρονικά διαστήματα στη διαδικασία της καθοδήγησης, αλλαγές στην αυτογνωσία του ατόμου και ενσυναίσθηση έναντι των άλλων, μεταβολές στη σκέψη που δημιουργούν πιο αποτελεσματικές δράσεις καθώς και αλλαγές στην συναισθηματική κατάσταση κάποιου που εμπνέουν αυτοπεποίθηση.
Πώς μπορεί να με βοηθήσει ένας Life Coach;
Ανεξάρτητα από το θέμα που απασχολεί τον καθένα, που μπορεί να αφορά μια ποικιλία θεμάτων, από την διαχείριση προκλήσεων της καθημερινότητας ή πιο σημαντικών όπως η απώλεια βάρους, οι αλλαγές στο εργασιακό περιβάλλον, την οικογένεια και τις σχέσεις η συμβολή ενός Life Coach μπορεί να είναι καθοριστικής σημασίας.
Συχνά φαίνεται απλό. Κι όμως αυτό που μπορεί να κάνει την διαφορά για εσένα είναι το να μοιράζεσαι με έναν ”συνεργάτη”, κάποιον που είναι εκπαιδευμένος να συνεισφέρει ουσιαστικά στους συγκεκριμένους προβληματισμούς βοηθώντας στο
Παραδείγματα εσωτερικών μέτρων περιλαμβάνουν αυτό-αξιολογήσεις που μπορούν να χορηγηθούν αρχικά και σε τακτά χρονικά διαστήματα στη διαδικασία της καθοδήγησης, αλλαγές στην αυτογνωσία του ατόμου και ενσυναίσθηση έναντι των άλλων, μεταβολές στη σκέψη που δημιουργούν πιο αποτελεσματικές δράσεις καθώς και αλλαγές στην συναισθηματική κατάσταση κάποιου που εμπνέουν αυτοπεποίθηση.
- να θέσεις σωστά τους στόχους σου εσύ ο ίδιος με τρόπο τέτοιο που να σε ικανοποιεί, αλλά και να είναι ρεαλιστικοί και επιτεύξιμοι.
- να μοιραστείς όλη την διαδικασία με κάποιον που θα σε βοηθήσει να εστιάσεις εκεί που πρέπει και να δουλέψεις προς την σωστή κατεύθυνση για να τους πετύχεις.
- να ξεπεράσεις τους φόβους σου και τα εμπόδια, τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά που σε κρατάνε πίσω στην εξέλιξή σου
- να έχεις δίπλα σου έναν πολύτιμο σύμμαχο που θα σου προσφέρει ανατροφοδότηση, ιδέες, τεχνικές
- να απολαμβάνεις στήριξη σε συναισθηματικό και σε πρακτικό επίπεδο με αφοσίωση, συνέπεια, ενσυναίσθηση και επαγγελματισμό
Απλά φαντάσου πόσο ωραία θα αισθάνεσαι την στιγμή που θα έχεις διαμορφώσει μία νέα πραγματικότητα για τον εαυτό σου!
Πώς ξέρεις ότι θα πετύχει;
Η όλη προσπάθεια θα είναι κοινή και θα αξιολογηθεί, τόσο στην πορεία, όσο και ως προς το επιθυμητό αποτέλεσμα. Αυτό είναι κάτι ουσιώδες, έτσι ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι με τον καλύτερο, πληρέστερο και πλέον ικανοποιητικό για σένα τρόπο.
Τι απαιτείται από τον coachee;
Η δυναμική του coaching είναι η συνεδρία, μέσα σε ένα σταθερό και ασφαλές πλαίσιο που διαμορφώνει τις συνθήκες για να υπάρξει coaching. Η βάση της επιτυχίας είναι η πρόθεση.
Επιπρόσθετα, κάθε πελάτης είναι απαραίτητο να:
- αποφασίζει συνειδητά να ξεκινήσει coaching και ελεύθερα καθορίζει τους στόχους του
- εστιάζει στον εαυτό του, τις δύσκολες ερωτήσεις, τις σκληρές αλήθειες και τις επιτυχίες του
- παρατηρεί τις συμπεριφορές και τα μηνύματα που επικοινωνούν οι άλλοι γύρω του
- να προκαλεί τις τωρινές του στάσεις, πεποιθήσεις και συμπεριφορές και να αναπτύξει νέες που εξυπηρετούν τους στόχους του με ανώτερο τρόπο
- να αξιοποιεί τα δυνατά του σημεία και να ξεπερνά τους περιορισμούς του για να αναπτύξετε ένα προσωπικό μοντέλο επιτυχίας
- να κάνει αποφασιστικές ενέργειες, όσο άβολα κι αν αισθλάνεται και παρά τις προσωπικές του ανασφάλειες για να φτάσει στο εξαιρετικό
- να αποδέχεται και να δείχνει κατανόηση για τον εαυτό του ενώ μαθαίνει νέες συμπεριφορές και βιώνει αποτυχίες και να δείχνει ενσυναίσθηση για τους άλλους καθώς κάνουν το ίδιο
- να δεσμευτεί να μην παίρνει τον εαυτό στου υπερβολικά σοβαρά, χρησιμοποιώντας το χιούμορ για να φωτίσει και να ομορφύνει οποιαδήποτε κατάστασηό
- να διατηρεί την ψυχραιμία του ενάντια στην απογοήτευση και τις ανεκπλήρωτες προσδοκίες, αποφεύγοντας τη συναισθηματική αντιδραστικότητα
- να έχει το θάρρος να επιδιώκει όλο και περισσότερα από ό, τι πριν, ενώ ασχολείται με συνεχή αυτοαξιολόγηση χωρίς φόβο.
Πρακτικά, ο πελάτης είναι σημαντικό να αποφασίσει:
- να δεσμευτεί στις απαιτήσεις της συνεργασίας όπως είναι η συνέπεια στα ραντεβού και στις δράσεις που θα σχεδιάζονται από κοινού
- να συνεργάζεται με αυθεντικότητα και ειλικρίνεια σε όλους τους τομείς
- να είναι συνεπής στην οικονομική δαπάνη του συμβολαίου, η οποία συνδέεται άμεσα με τον βαθμό δέσμευσης του στη συγκεκριμένη διαδικασία